Annons

Länge leve det fysiska formatet!

Dagens utveckling när det gäller musik (och även film för den delen) är både tragisk och skrämmande. Musik- och filmförsäljningen fortsätter att gå nedåt. Mycket beror på dagens generation ungdomar som tycker att det räcker gott och väl att lyssna på musik via Spotify, som ligger långt ifrån cd-kvalitet, eller att illegalt ladda hem en film ett halvår innan den har släppts, givetvis då med betydligt sämre bild- och ljudkvalitet än vad som är tänkt. Dessutom räcker det visst gott och väl att lyssna på musik i valfri smartphone, alternativt ett par sunkiga datorhögtalare som har inhandlats på någon elektronikkedja för några ynka hundralappar. Skrämmande utveckling. Var har passionen för musik tagit vägen egentligen? Skivbolagen gör det inte lättare för oss musikälskare som ska recensera skivor heller. I många fall erbjuds vi numera bara en möjlighet att streama ett album och då snackar vi långt, långt under cd-kvalitet. Hur det är tänkt att man ska kunna göra en rättvis bedömning av produktionen tycks ingen ens ha ägnat en liten tanke åt. Personligen har jag väldigt svårt att acceptera denna utveckling. Jag vill inte ens kalla det utveckling, för att utveckla något är i min värld något som ska vara positivt. Att sträva mot sämre ljudkvalitet och ett samlande av tusentals ljudfiler där säkerligen ett flertal av de så kallade samlarna inte ens har minsta kännedom om artisterna i fråga, det är knappast någon rolig utveckling.
Jag hoppas inte att jag får uppleva den dag då det fysiska formatet helt ersätts av det digitala. Jag vill samla, jag vill njuta av musiken i en stereo med bra ljudkvalitet och dessutom vill jag kunna stödja de artister vars musik jag uppskattar så enormt mycket. Det räcker inte att hävda att man stödjer artisterna genom att använda Spotify. Faktum är att ersättningen till artisterna från Spotify är skrämmande låg, så låg att den knappt gör någon skillnad. Vi kan gnälla på höga priser på film och musik i all evighet, men faktum är att både musik- och filmbranschen blöder och har så gjort under en lång period. Vill vi ha kvar bra produktioner gäller det att stödja de som stödjas bör, innan det är försent.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.