Annons

Självbetitlade låtar

- Vem är du och hur kom du in här?

- Jag är en låssmed och jag är en låssmed.

Detta replikskifte, signerat den hädangångne Leslie Nielsen (se Noaks minnesruna här) påminner mig, något sökt, om band som döper låtar efter sig själva.

Det brukar vara en bra idé. När BLACK SABBATH skrev "Black Sabbath" var det inte ett utslag av fantasilöshet, utan ett sätt att säga: Detta är essensen av allt vi står för som band. Här har du oss summerade på några minuter, begriper du inte nu kan du lika gärna ge upp.

Alla band skärper sig lite extra när det är dags. De hänger ut kavajen på vädring, putsar skorna och knyter slipsen extra noga. Gör du en dålig självbetitlad låt kommer du att bli ihågkommen som en medelmåtta för alltid.

RAMMSTEIN är så peppade på konceptet att de inte har gjort en självbetitlad låt, utan två (om man tänjer en smula på formen). Först "Rammstein" 1995, sedan "Rammlied" härom året, som för att visa att bandets kärnvärden förändrats över tiden.

Fler låtar inom genren: "Iron Maiden", "Minor Threat", "Metal Church","Motörhead", "Manowar", "Overkill", "Hellyeah" (fast i just det fallet räckte en självbetitlad låt inte långt).

Uppdatering: NYMF från Karlshamn är också inne på detta spår. Ett litet men naggande gott band. Stonerdoom från vakna bolaget Transubstans, lyssna här.

Och så låten som fick mig att skriva det här inlägget:

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.