In Flames - Sounds of a Playground Fading (7)
Band: In Flames Recensent: Erik Arvidsson |
En genial och idérik skiva som tar ut svängarna rejält eller ett alster som inte riktigt vill finna fokus och spretar i repertoaren? En skiva med tretton spår som växer, ombildas och blommar ut i ett mästerverk eller en samling låtar som delvis lider av brister och saknar klockrena IN FLAMES-hits? Resultatet av de första genomlyssningarna genererade dessa frågor hos mig. Men vid ytterligare fördjupning har jag dragit en slutsats som helt klart drar åt de positiva påståendenas håll. Det är ett intressant och uppfinningsrikt album med vågade ansatser och lusta för överraskande detaljer. Här eftersöks bredd och innovation men inom ramverket för deras egen musikaliska integritet. Ingen skall tillåtas utbrista ”detta låter inte IN FLAMES” - för det gör det så klart.
”Sounds of a Playground Fading” ljuder modernt, rejält exklusivt och ofta amerikanskt i sitt groove och sin dynamik. Intressant att reflektera över är att många av jänkarbanden som man stundtals drar paralleller till, en gång själva hittade sin huvudinspiration i IN FLAMES och/eller Göteborgssoundet. Ett naturligt kretslopp. Som tydligt exempel kan ”Darker Times” statuera.
Effekter, syntar och electronica-inslag används flitigt och är mestadels implementerat smakfullt, vilket ”Where the Dead Ships Dwell” bevisar. Sedan är det upp till tolkning om singelsläppet ”Deliver Us” tar det ett steg för långt eller inte. Men med ett öppet sinne finns det inte mycket att klaga på. Klockren låt, inte typisk IN FLAMES, men ändå IN FLAMES i massor. Paradoxernas afton.
Pop-attributen har också fått en hel del fokus. Verserna i ”Ropes” är ett exempel men det är ”Liberation” som sticker ut mest. Här finns en känsla och melodi som andas av det kommersiella och är frigjord från metallens ramar. Någonstans i fjärran andas akter typ MY CHEMICAL ROMANCE och MUSE, medan refrängen går åt sentida BON JOVI-hållet.
För alla som gillar IN FLAMES av mer klassiskt snitt torde ”The Puzzle” och ”Enter Tragedy” tilltala, med inslag av två-takt och mer aggressiva utspel.
Förra plattans ”The Choosen Pessimist” gav tydligen gänget mersmak för kreationen i den mörka, suggestiva skolan. För hur kan man annars tolka spåren ”The Attic” och ”Jester's Door”? ”The Attic” är en lågmäld historia med en enigmatisk lyrik. Här dväljs en aning psykedelisk PINK FLOYD, lite soft PAIN OF SALVATION, och ett uns depp-rock. ”Jester's Door” är snarare ett nattsvart prat-stycke med orgel- och electronica-komp. I mina öron fungerar båda spåren i huvudsak som frigörande intermezzon - en andningspaus i den annars så intensiva ljusvallen.
IN FLAMES anno 2011 kan beskrivas som modern metall med komplexa arrangemang, följsam progressivitet och med en drös alternativa inslag. ”Sounds of a Playground Fading” är proppfull med detaljer, nyanser och variation i flera lager, till brädden fylld med temposkillnader, rytmväxlingar och dynamik. Allt vävs ihop till en enhet tack vare IN FLAMES oinskränkta riff- och melodi-karaktär. Anders Fridéns oklanderliga sånginsats är också värd att uppmärksamma. Titelspåret visar bandet från sin effektivaste sida där fläskiga riff och en modern refräng vandrar sida vid sida. Stora ”A New Dawn” vädrar - som titeln antyder - ny morgonluft där äldre IN FLAMES mötet sin sentida alter ego. Melodin är läcker och den långa orkestrala avdelningen fräschar upp likt en Wonderbaun i en raggarbil.
Det är bara att konstatera - en av Sveriges mest framgångsrika musikexporter har åter igen skapat en succé - trots plattans djärva utformning. Jag kan personligen tycka att skapelsen hade mått än bättre av några tvätt-äkta IN FLAMES-örhängen och några fler hooks att hänga upp sitt gillande på. Det är också gränsfall till att de tagit den moderna inriktningen och de poppiga inslagen ett steg för långt. Men på det stora hela är detta petitesser på ett så här högkvalitativt hantverk.
Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.