Annons

Sonic Syndicate - We Rule the Night (5)

Band: Sonic Syndicate
Titel: We Rule the Night
År: 2010
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 5/10

Recensent: Erik Arvidsson

Sällan har epitetet pop-metal varit mer träffande än på SONIC SYNDICATEs fjärde nedkomst ”We Rule the Night”. Denna gång har Falkenbergsgänget anlitat demonproducenten Toby Wright (KISS, KORN, ALICE IN CHAINS, SLAYER, etc.) för att säkerställa ytterligare framgångar. Om någon tyckte bandet luktade för mycket pop och modernitet redan tidigare, kommer ni att uppleva senaste givet som ren avföring. För Wright har tillsammans med sextetten – enkelt uttryckt - vänt ut och in på musiken från att vara metal med modern yta till popdängor klätt i hårda tongångar. Det har effektiviserats, finkalibrerats, ”hippats upp” och allt onödigt har skalats bort. Vi finner syntetiska pålägg, effekter och discobeat i massor. Resultatet är elva spår med sådan lättillgänglighet och hitpotensial att världens radioapparater kommer att gråta glädjetårar. Med nye kompetente engelskmannen Nathan Biggs ombord, har även en uppdatering på den vokala fronten gjorts. Personligen föredrar jag forne vokalisten Roland Johanssons röst, men Biggs har helt klart större kvaliteter i fråga om variation och dynamik i sina melodiska stämband. Räds dock inte att skriksången gått hädan för den frodas fortfarande, men har - inte oväntat - fått något mindre utrymme.

I mina öron lider ”We Rule the Night” av för mycket utstuderade kommersiellitetsflörtar för att det skall kännas bekvämt. Visst, det är svårt att motstå starka kort som ”Beauty and the Freak”, ”Black and Blue” och titelspåret ”We Rule the Night”, men skivan förblir ändå bara polerad yta utan djup. Produktionsmässigt är det perfekt. Framförandemässigt likaså. Som mainstreammusik med metallpålägg är detta både coolt och träffsäkert, men studerad utifrån ett metal-perspektiv är det mer tveksamt.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.