Annons

Narnia - Narnia (7)

Band: Narnia
Titel: Narnia
År: 2016
Bolag: Narnia Songs
Betyg: 7/10

Recensent: Peter Lindgren

Jönköpingsbaserade NARNIA bildades 1996. Under åren 1998-2009 släppte bandet sex studioalbum, en liveskiva och en samlingsplatta. 2010 lades NARNIA på is, men lagom till gruppens 20-årsjubileum är de tillbaka med en ny och självbetitlad CD. Min personliga relation till NARNIA är att gillar dem, men att de ändå är ett band i mängden. Låtar som “The Witch and the Lion”, “Judgement Day” och “People of the Bloodred Cross” återkommer jag fortfarande till då och då, men annars har de väl inte gjort något större avtryck. I alla fall inte i det långa loppet.

Ska jag jämföra nya “Narnia” med tidigare album, så är det väl ingen jättestor skillnad. Som vanligt handlar det om metal av det melodiösa slaget. Ibland har NARNIA dragit åt det neoklassiska hållet, ibland i riktning mot power metal och bitvis har musiken haft en progressiv touch. “Narnia” är lite rakare och mer strömlinjeformad än de flesta av sina föregångare. Utan att direkt ha fördjupat mig i ämnet, känns den mest lik andra skivan “Long Live the King” (1999). Nästan alla låtar är halvsnabba och lättsmälta utan några större krusiduller. Lägstanivån är hög, men samtidigt lyser de där riktiga kanonlåtarna med sin frånvaro. I det här fallet är alltså jämnheten både en styrka och en brist.

NARNIAs comeback är fullt motiverad. De visar att de fortfarande har mycket att ge. Även om jag som sagt saknar den ack så viktiga pricken över i:et skulle jag nog placera det nya alstret på den övre halvan i bandets diskografi. Om gruppen vinner många nya fans låter jag vara osagt, men redan frälsta lär uppskatta även “Narnia”.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.