Annons

Below - Across the Dark River (9)

Band: Below
Titel: Across the Dark River
År: 2014
Bolag: Metal Blade
Betyg: 9/10

Recensent: Stefan Lejon

Den svenska doomtradition som CANDLEMASS en gång lade grunden till med "Epicus Doomicus Metallicus" har länge frodats i underjorden. Band som ISOLE, COUNT RAVEN, GRIFTEGÅRD och många fler har hållt flaggan högt, men tyvärr så har de aldrig lyckats nå samma framgångar som just Leif Edling med manskap. När så de eviga monarkerna lagt skivsläppandet på hyllan (?) sveper tronföljarna in som från ingenstans och visar var det blytyngda doomskåpet ska stå. Nyköpings-sönerna i BELOW har allt och mer därtill för att berättiga ett tronövertagande med omedelbar verkan.

Fullängsdebuten "Across the Dark River" är bandets andra släpp sedan de drog igång verksamheten för blott 2 år sedan, men något nybörjarsvaj hörs överhuvudtaget inte. Riffen har pondus nog att kunna försätta berg och i vokalisten Zeb (Sebastian Jansson) har de en tränad stämma i stil med Tony Martin (BLACK SABBATH) som övertygar å det kraftigaste. Låtmässigt är det likaledes toppkvalitet. Öppningsspåret "Trapped Under Ground" sätter ribban direkt med sitt gungande "Nightfall"-riff och när skivan når sitt episka klimax i avslutande "The Whitechapel Murderer", ja då sitter man där med ett fånigt leende och vill dra igenom hela plattan igen.

Sverige ligger som vanligt i framkant när det gäller heavy metal av alla varianter och när det kommer till doom metal är det nu ett namn som gäller framför alla andra: BELOW. Glöm inte det! Det är underbart nu när de svenska storverken duggar tätt.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.