Annons

Sonata Arctica - Pariah's Child (7)


Band: Sonata Arctica
Titel: Pariah's Child
År: 2014
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 7/10

Recensent: David Noaksson

Vi har inte haft det lätt, vi som en gång blev uppraggade av SONATA ARCTICA och sedan dess varit fast i detta destruktiva förhållande, med psykisk misshandel i form av "Unia" (2007) och låtar som känts som vissna blombuketter och brutna kärleksbevis. Ändå har vi stannat kvar, i hopp om att få uppleva en andra smekmånad: den som tog slut med passionsdramat "Reckoning night" (2004).

Om föregående skiva "Stones grow her name" (2012) fick hjärtat att tina upp något är nya "Pariah's child" en hårtork mot tjälen i själen. En försoningsgåva där varje låt smälter som praliner i njutningscentrat. Sångaren Tony Kakko har fått tillbaka det där busiga i ögonvrån och tvinnar melodier som om det vore polkagrisar. Delar av "Blood" - som vid 4.34 när bryggan fälls ned igen - och de hemsökande Danny Elfman-körerna i "What did you do in the war, dad" röjer en låtskrivare som är lika egensinnig som hittig (men var god sila texterna, de är sötsliskiga som saftkoncentrat). Till och med de spexiga låtarna, där Tony Kakko regisserar sin ensemble som om det vore en nyårsrevy, går att skölja ned den här gången. "X marks the spot" är rentav en av skivans större stunder.

Mellan "Recokning night" och "Pariah's child" har hela tio år kilat in sig. Vi har alla blivit lite äldre sedan dess, men kanske är det som talesättet lyder: gammal kärlek rostar aldrig. Så välkommen tillbaka, SONATA ARCTICA! Jag har sparat en plats åt er i skivhyllan, och i hjärtat.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.