Annons

Hamferð - Evst (8)

Band: Hamferð
Titel: Evst
År: 2013
Bolag: Tutl Records
Betyg: 8/10

Recensent: Stefan Lejon


Mina kunskaper om Färöarna i allämnhet än knappa och de om dess musikscen i det närmaste obefintliga. Det krävs dock inte många sekunders lyssning på doom-släggan Hamferð för att inse att det inte handlar om något U-land musikmässigt. "Evst" är bandets första fullängdare och blott andra släpp i karriären, men bandet känns färdigutvecklat och har funnit sin egen väg genom dystra landskap. Namn som MY DYING BRIDE och speciellt kanske WARNING ("Watching from a Distance") dyker upp i huvudet med jämna mellanrum, men utformningen känns ändå egensinning; vilket förstås är en vinst i sig!

Melodispråket har något keltiskt över sig och i samklang med de blytunga riffen träffar det rätt i hjärtat. Hamferð handlar inte om snabbhäftande hitlåtar, men har ändå träffsäkra melodier som ledstjärna. Det, plus en sångare med känsla för tusen i sin röst, gör att bandet höjer sig milsvida över genrekamrater. Framtiden ser mycket ljus (eller vackert mörk!?) ut för Hamferð!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.