Annons

Borknagar - Urd (7)

Band: Borknagar
Titel: Urd
År: 2012
Bolag: Century Media
Betyg: 7/10

Recensent: Stefan Lejon

Att Simen Hestnes är en av mina absoluta favoritsångare vet alla som känner mig eller som läste min recension av mannens solodebut under förra året. Precis som Michael Kiske kan norrmannen på egen hand (röst?) rädda eller avsevärt höja standarden på en skiva. Hans insatser på BORKNAGARs "The Archaic Course" och "Quintessence" hjälpte till att göra bägge plattorna till smärre mästerverk. Visst hjälpte det starka låtmaterialet till, men utan Hestnes röst hade det inte varit tillnärmelsevis lika bra i mitt tycke. När mannen med den gyllene rösten sedan lämnade bandet och Vintersorg tog över föll också kvalitén drastiskt. På "Urd" gör Hestnes efterlängtad comeback och visst fan är detta BORKNAGARs bästa på tolv år!? Tveklöst. Jag gillar egentligen Vintersorgs röst och bandet med samma namn är alltid förbannat bra. Men att ersätta Hestnes är en omöjlig uppgift, helt i paritet med att fylla Dickinsons eller Halfords skor.

"Urd" är absolut ingen ny "The Archaic Course" eller "Quintessence" men med låtar som "Roots" och "Mount Regency" går det inte att klaga. Alla kännetecken finns här. Den episka stämningen som minner om BATHORYs finaste stunder; den kyliga black metal-ådra som visar var bandets rötter egentligen finnes och de underbara folkloristiska melodier som alltid utgjort grundstommen i bandets musik. "Urd" är kanske inget mästerverk och den går knappast till historien som ett av den norska extremmetallens stora riktmärken. Det är dock en förbannat bra platta och det räcker mer än väl.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.