Annons

Psykolog rädd fans skall följa Jons exempel

DISSECTIONs frontman Jon Nödtveidts självmord kan ha en mycket stark påverkan på hans fans, säger psykologen Lisa Ineland till Expressen.

"Forskning har visat att dessa händelser har en efterapningseffekt även om det inte är en känd person som tar livet av sig", säger hon. "Men givetvis är styrkan av det hela kraftigare om det är en förebild som tar livet av sig. Det blev uppenbart när Kurt Cobain begick självmord."

Black metalkulturen rör sig ofta i teman som handlar om död och självmord, och som en trogen Satanist talade Nödtveidt ofta om självmord på ett positivt sätt. Enligt Ineland behöver hans självmord inte nödvändigtvis vara kopplat till satanism eller black metal.

"Jag anser det är en djupliggande depression bakom det hela." Det är inte ett rationellt beteende att göra något som detta. Det är ett väldigt fåtal människor som tar sitt liv på grund av deras övertygelse. Detta handlar om att han inte fick den hjälp han behövde."

Oroliga föräldrar måste tala med sina barn.

"Du kan fråga dem 'Hur ser du på Jons självmord?', och fråga om de duskiterar det med sina vänner. "Du måste försöka att vara en del av ditt barns verklighet. Du skall alltid sträfa efter att vara en god och närvarande förebild och tala med dina barn om viktiga och existentiella ämnen, vad livet handlar om och hur viktiga barn är."

Skribenten Mattias Pettersson arbetar just nu på en bok om påverkan av satanism inom black metal, och förberedde en intervju med Nödtveidt. "Jag ville prata med honom för att han är ett unikum inom genren," säger Pettersson.  "Han var helt äkta och levde livet på sina egna regler. Jag tror att de flesta inom black metal bara är vanliga hårdrockare för vilka religion inte är så viktigt. Det är enkelt att skriva en klichétext om mord och död, men om du löser Jons texter finner du att han blev mer och mer allvarlig."

Pettersson tycker att det är tragiskt att Jon tog sitt eget liv.

"Han var en otrolig talang. För en utomstående kanske det är svårt att komma till grepp med vad som hänt, men för mig personligen var detta väntat."

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.