Annons

Tommy Denander - arbetsnarkomanen som letar nya utmaningar

Tommy Denander är synonymt med svensk AOR och melodisk rock. Han har producerat drösvis med skivor, medverkat i massor av projekt och spelat med nästan alla. Nu lämnar han dock AOR-scenen. Kanske för gott?

Jag ringer upp Tommy Denander mitt i värmeböljan och som de typiska svenskar vi är så kommer vi överens om att man inte ska klaga över hettan. Det är ju en sån kort period och det är ju den vi längtar efter under den långa kalla vintern. Jag lanserar idén med siesta och Tommy konstaterar att nere i Spanien till exempel får man ut mer av de varma dagarna om man vilar lite under den värsta hettan. - Man får liksom två dagar i en.

På sistone har det landat ett antal skivor med Tommy som medverkande på mitt bord. Det har varit RADIOACTIVE, Novak, AOR, AMBITION, Gary John Barden och nu senast DEACON STREET. Jag frågar lite om vilka projekt som han ser som sina egna. Helt, eller delvis.
" AMBITION hade jag egentligen inget med att göra. Men under en semester på Gotland så ringde skivbolaget och sa att man behövde lägga om gurorna till plattan. Och jag sa att jag får göra det väldigt fort, så jag satte hela den skivan på typ 9-10 timmar. Sen skickade jag över filerna och hoppades att de skulle vara nöjda"och så ironin"så kommer skivan ut och så får man liksom recension efter recension i stil med att "det här är det bästa Denander lirat på länge".
" Va fan, varför sitter jag och tragglar för?, skrattar han.
Det roliga är att när man är under lite press så är det som att lira live. Man får som en adrenalinkick. Och jag är ju så van vid att göra studiojobb, så jag har inga problem med det.
Jag har gjort det på en del plattor och det har blivit jävligt bra. Men det är lite ironiskt när man vet hur mycket tid man lägger ner på en RADIOACTIVE-platta. Man kan sitta i månader och jobba på solon t.ex. och så står det "Och som vanligt bra spel av Denander".

" Vad det gäller projektet AOR, fortsätter han, så är det så att Frederik Slama har blivit en mycket god vän genom åren och jag har gjort fem eller sex skivor med honom nu, men jag tycker nog att den sista plattan inte blev så där kanon kanske. Låtarna håller inte riktigt måttet. Det är en hel del gammalt material.
Men vi skriver lite nytt tillsammans till kommande plattor för han kan inte bara återanvända gamla 80-talsinspelningar. Han behöver helt enkelt bättre låtar igen. Men det är fortfarande hans projekt. Det är så att jag tror att jag sätter min prägel på vissa grejor jag proddar, så att folk glömmer bort att det faktiskt är någon annans platta.

" DEACON STREET är en annan sak. Det började genom att jag kom på att, fan vad mycket bra låtar vi har som ligger som varit väldigt nära att hamna på olika plattor. Så vi tänkte att istället för att de ligger där och samlar damm så kan man hitta på ett kul koncept med det. Det är ju inte så att det är överblivna skitlåtar. Vi ville verkligen göra en bra platta. Annars är det poänglöst och ointressant. DEACON är ju ett charmigt projekt, som egentligen bara fyller det syftet, annars är det bara RADIOACTIVE som är mitt projekt. Där finns mitt hjärta och där har jag mitt fokus.

Jag undrar om det inte är svårt att hålla isär alla projekt han medverkar i. men Tommy bedyrar att det inte är något problem.
" Men vad det gäller intervjuer och sånt så låter jag bolaget sköta sånt. Jag gjorde 145 intervjuer efter senaste RADIOACTIVE och 70-80 med SPEEDY GONZALEZ. Vad det gäller SPEEDY så har jag försökt att styra över så mycket som möjligt på Thomas Vikström. Det blir nästan galet mycket annars. I vissa tidningar var jag med flera gånger i samma nummer. Det tar sån enorm tid också från annat man håller på med.

Jag konstaterar att DEACON låter som RADIOACTIVE, möjligtvis lite hårdare.
" Uhm, funderar Denander.
" DEACON STREET är lite mer åt tidiga PRISONER-hållet. Men annars så blir det ju rätt lika när man använder samma sångare som i RADIOACTIVE. Johan Fahlberg och Thomas Vikström t.ex.
Han berättar att en del låtar är gjorda under samma period och i lite samma stuk. Han brukar till och med efter ett par år kunna identifiera när han gjort vissa saker. Han känner igen en del syntljud och vissa loopar.

Med tanke på att Tommy skrivit så många låtar så undrar man ju om han någonsin använder sig av gammalt material eller om han ständigt komponerar nytt.
" Jag skriver extremt mycket nytt, eftersom jag i huvudsak ser mig själv som låtskrivare och alltid tyckt att det är det roligaste. Så fort det är nåt som dyker upp så sätter jag mig ner så kommer allt bara.
Han säger att han vill vara up to date eftersom ljudidealen förändras hela tiden.
" Min målsättning de senaste 10 åren har varit att höja nivån på AOR, i fråga om hur den spelas och produceras. Jag tycker att mycket lät rent ut sagt för djävligt ett tag där. Och jag är nöjd trots att jag inte suttit i stora fina studios i Los Angeles. Det är gjort på väldigt liten utrustning. Men det är som med allting annat; kan man utrustningen så blir det bra.

När vi talades vid senast så ondgjorde sig Tommy över att AOR-läget inte var alltför bra i Sverige i alla fall. Kanske inte överhuvudtaget. Jag frågar om han tycker sig se någon förändring till det bättre. Han svarar nästan med en liten suck:
" Det har ju varit en liten 80-talsvåg under ett par år och musiken har väl generellt blivit lite mer melodisk, men AOR-musiken som sådan är väl i det närmaste död. Dilemmat man hamnar i är att musiken aldrig kan bli stor igen p.g.a. att de gamla hjältarna idag inte kan komma och vara vitala som 20-åringar. Tiden har runnit ifrån dem. Det gör att de som är unga idag inte kan komma i neonkläder och pudelfrilla och tro att någon ska reagera med WOW!, precis som vi gjorde då. En revival blir egentligen en modernare version av det, en ny förpackning.
Efter en kortare paus i kontemplation så säger han:
" Egentligen, för mig, är det countrymusiken som är våra dagars AOR. Tittar man på Shania Twain, Faith Hill och Leann Rimes så är det inspelat exakt som de stora AOR-plattorna. Duktiga producenter, duktiga ljudtekniker, skitgrymma musiker i stora studios, inspelade live, välskrivna låtar med bra melodier. Det enda är att de har en countrytwist på det, annars är det i grunden samma musik och många av de gamla hjältarna sitter i Nashville och skriver sån musik.

Det spekuleras bland hårdrockare om att den revival som vi nu upplever är på väg att nå kulmen. Det rapporteras i nyhetsmedia om Sweden Rock Festival, LORDI gick och vann Melodifestivalen, programmet Rundgång visas i SVT mm. Vad tror då Tommy om det?
" Jag tror inte att vi har nått kulmen där det är på väg att dö ut, vi är precis i den charmigaste biten av uppförsbacken. Jag tror att det går att ta det lite till. Man märker det på ungarna nu att LORDI och annan hårdrock är ball. Det har väl egentligen hållit på i ca 10 år sedan KISS återförenades och man fyllde stadion några gånger och där står föräldrar med sminkade ungar på axlarna. Det har nog varit en ganska grym period egentligen, kidsen diggar hårdrock igen, och det tycker jag är skithäftigt. Här blir Tommy riktigt entusiastisk.
" Jag tycker att det var skitkul att LORDI vann, och att det gick bra för POODLES.
Jag menar att AOR-plattor säljer ca 2 000 ex, TALISMAN kanske säljer 7000-8000 ex. och POODLES hivade iväg 23 000 ex. i Sverige på ett par veckor. De har till dags dato sålt kring 1 000 000 plattor om man räknar in samlingar som Absolute och Hits for kids.

När jag hävdar att jag är lite förvånad över att WIGWAM inte vann Melodifestivalen ifjol så håller Denander med mig.
" Precis. De borde ha vunnit hela skiten! Men de grundade för LORDI. Hade det varit tvärtom så hade WIGWAM vunnit i år. De hade en mycket bättre låt. Jag kom ju tvåa i Norska finalen då och eftersom jag känner killarna så var jag glad för deras skull. Vi stod på scen och bara garvade allihop. Det var ruggigt jämnt och de gick om på slutet. Vi hade en OK låt, men vi hade inte gjort bättre ifrån oss i stora finalen. Så det var nog bättre för Norge, skrattar han.

När jag frågade om vi skulle göra den här intervjun så svarade Denander
" Klart vi ska. Det passar rätt bra nu när jag faktiskt håller på och drar mig ur den melodiska musikvärlden!!! Hoppla, hoppla, va fan är på väg att hända? Det här måste redas ut.
" Jag lägger av med AOR nu. Jag gör färdigt min och Fergies platta, och någon mer, och det är nog de sista plattorna jag producerar, säger han.
" Jag kommer fortfarande att skriva rätt mycket AOR-låtar för det tycker jag är roligt. Men då får de artisterna prodda upp dem som de vill själva. Och jag kommer att lira gitarr då och då, för det är den enda musik där man faktiskt får lira och det är så jävla roligt. Men att göra alla de här jobben för de här bolagen"nej!
Han låter lite trött när han beskriver strulet det kan vara att få pengar i tid. Det rör sig om ganska små bolag med dåliga buffertar och minimala budgetar.
" Frontiers är OK, men i övrigt är det svårt att få betalt i tid. MTM har stöttat mig bra i tio år, men det tar ibland lite tid innan kulorna kommer. Och det är ett problem när hyran ska betalas. Skulle jag tjäna mer kulor på att jobba med AOR så skulle jag göra det.

Han "lovar" dock att han planerar för ännu en platta med sitt hjärteprojekt.
" Jag kommer att göra RADIOACTIVE framöver av den enkla anledningen att det poppar upp sån här musik i huvudet då och då. Jag kommer helt enkelt att spara de låtar under de närmsta åren som jag känner blir de absolut bästa. Ska jag göra en fjärde platta så ska den vara fem gånger bättre än nåt annat jag gjort. Jag är väldigt nöjd med de tre jag gjort, men ska det bli en till så ska det bli kanon. Det kommer någon gång i framtiden, säger han drömmande.

Det känns ändå lite som ett bokslut av en lång och framgångsrik era, men Tommy har redan andra bollar i luften och kommer nog inte att vara sysslolös precis.
" Jag har gjort över hundra AOR-plattor och är nöjd med dom, men nu vill jag göra nåt annat. Jag har faktiskt sålt studion som var anpassad för rock och skaffat mig ett nytt Pro-Tools-system. Och utöver det lite pluggar och mjukvarusyntar. Jag har pop-anpassat mig. Det är kul att vakna om dagarna just nu. Jag jobbar på en hög och bra nivå i staterna med LA:s bästa musiker i fina studios och har fem låtar på gång i stora Hollywoodfilmer. Sedan kommer jag att jobba med pop och schlagers. Jag ska försöka träffa Calle Kindbom och lite andra i sommar för att försöka få till nåt bra för framtiden.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.