Annons

Albumaktuella Halestorm: ”Vi vill inte återupprepa oss själva”

Pennsylvania-baserade bandet HALESTORM är aktuella med sin nya platta, ”Vicious”, som lanseras idag. Efter att ha släppt den självbetitlade debuten 2009 och vunnit en amerikansk Grammy med låten "Love Bites (So Do I)" några år senare, har de turnerat oavbrutet och cementerat sin status som ett av hårdrockens nya framgångsrika namn. Metalcentrals Henrik Halvardsson träffade sångerskan Lzzy Hale och gitarristen Joe Hottinger och tog ett snack kring processen kring nya albumet, vikten av att inte återupprepa sig kreativt och rollen som offentlig person
 
Förväntningarna är stora på HALESTORM och den nya plattan ”Vicious”. Inte bara från skivbolaget och fansen men framförallt från bandmedlemmarna Lzzy Hale (sång och gitarr), Arejay Hale (trummor), Joe Hottinger (gitarr) och
Josh Smith (bas). Den senaste skivan, ”Into The Wild Life”, släpptes 2015, men trots att tre år har gått har processen med nya skivan ”Vicious” varit något av en följetong.
-Vi började skriva för den här skivan under den turné vi gjorde i samband med att ”Into The Wild Life” släpptes, berättar Joe. Efter den turnén avslutades skrev vi en massa nya låtar under några månaders tid. Vi trodde det skulle bli enkelt: vi skriver en massa låtar, spelar in det och så är plattan klar. Visst, vi hade tillräckligt med låtar för en ny skiva och de var bra men vi kände inte att de var speciella. De kändes ganska oinspirerande ärligt talat. Ja, som ”gammal skåpmat”  faktiskt och vi ville inte göra ett oinspirerat album med låtar som det kändes som vi hade gjort förut.
-De låtar som vi ratade hade varit bra för fem år sedan, menar Lzzy. De kändes som ”I Miss The Misery” och ”Love Bites” del två. Så för oss var utmaningen: hur går vi vidare som band och individer och håller oss inspirerande, utan att göra något konstigt som en elektronisk klubbplatta?
 
Lösningen kom i form av en ny producent, Nick Raskulinecz, som arbetat med band som FOO FIGHTERS, ALICE IN CHAINS och RUSH.
-Vi träffade Nick och spelade upp de låtar som vi hade. Vi förklarade att vi kände oss ”vilsna” och frågade honom: ”vad gör vi”? Han sa: ”vi börjar om från början. Vi sätter er fyra i ett rum, sätter på förstärkarna, och börjar med ett riff”. Det var det vi gjorde och på det sättet fick vi fick till 10-15 instrumentala låtar på två veckor.
Tidigare hade vi funderat och undrat över: är vi bara ett gammalt rockband nu? Är det här verkligen bra?
-Nick fick oss att lita på oss själva, inflikar Joe. Jag och Lzzy fick tillbaka självförtroendet och hamnade i ett väldigt kreativt ”flow”. Vi skrev låtar och gjorde demos på morgonen sen gick vi till studion på eftermiddagen och utvecklade låtarna. Vi litade på Nick och hans omdöme och det är viktigt.
-Nick är en fantastisk rockproducent och ett stort fan av rockmusik och av HALESTORM, fortsätter den karismatiska sångerskan.  Vi har varit vänner en lång tid och han har sett oss en massa gånger live. Det var otroligt användbart när vi arbetade fram låtarna i studion. Han kunde säga till oss att: ”Nej, som ett fan så skulle jag inte vilja höra det här. Vi struntar i det”. Vi hade spelat in något och kände oss nöjda. Då kunde han säga: ”Jag har sett er live, jag vet att ni har mer att ge så kör på!”. Han är som en femte medlem av bandet och vi behövde en kapten i bandet kring den här tiden och under processen.
 
Hur klarar ni av förväntningarna inför varje skiva? Ni ligger på ett stort bolag, har vunnit en Grammy...
-Det är en balansgång, medger Lzzy. En stor del av vilka vi är och det vi är kända för när det gäller stil och sound hörs på den här skivan. Samtidigt måste vi älska det vi gör.
-En annan sak som vi lärde oss av Nick var: om vi älskar musiken så kommer fansen också att gilla det. De litar på oss.  Jag har aldrig tänkt på det så tidigare menar Joe. Många rockband idag tycker jag inkorporerar de ljud och den stil som är trendig just nu. Det är ok. De vill få till en hit. Men vi tänker inte alls så. Vi ville göra en rockskiva, men som var inspirerande för oss.
 
Berätta om idén bakom låten och albumtiteln ”Vicious”.
-Det var på slutet av låtskrivarprocessen. Skivan var i det närmaste färdigskriven, men vi hade en sista session kvar och det var med låtskrivaren Kevin Churko och hans son i Los Angeles nästa dag. Joe kom på uttrycket: “that which doesn´t kill me makes me vicious”. Vi gillade det, men ändrade till “what doesn’t kill me makes me vicious”. Helt plötsligt fick vi bara känslan: det här är titeln på skivan! Vi satt uppe till kl. 04 på morgonen och arbetade med den. Joe somnade till slut men jag höll mig vaken och skrev tre sidor med en massa text. Nästa dag avslutade vi låten tillsammans med Kevin och det var riktigt kul. Folk tror att det går lättare i processen efter att man har gjort fler skivor, men det är tvärtom! (skratt!)
 
 
Man märker att ni efter många år fortfarande har en röd tråd när det gäller låtskrivandet och de ämnen ni tar upp i era texter.
-Genom åren har vi blivit kända för att skriva om vikten av att ta kontroll över sitt liv, att skapa ett bra självförtroende, men också av att våga visa sårbarhet. Många gånger har det handlat om mitt egna perspektiv som kvinna i rockbranschen. Det är en stor del av vem jag är så jag behöver inte låtsas eller göra mig till. Med varje skiva som vi har gjort har det varit kul att berätta lite mer och låta fansen ta del av mig på ett alltmer djupare plan. Den här skivan är väldigt personlig textmässigt. Fansen kommer definitivt att känna igen sig i vissa teman. Men det är också en kul platta! Vi gillar att ha med leenden i vår musik, intygar Lzzy.
 
Ser ni er själva som språkrör eller talespersoner för andra människor?
-Jag hör ofta från människor att de ser oss som talespersoner för en yngre generation. Både killar och tjejer har berättat att vi har inspirerat dem på olika sätt och det känns otroligt. Vi har aldrig bestämt det eller uttalat att det har varit vår ambition. Vi i bandet har känt varandra i 16 år. Vi är i grund och botten ett gäng töntar från Pennsylvania! (skratt!). Vi har aldrig velat förändra världen, men det känns riktigt fint att vara en del av det. När vi står på scenen, när vi pratar med folk online eller ansikte mot ansikte så uttrycker de hur mycket musiken betyder för dem i deras liv. De berättar att vissa låtar har blivit som deras motton och har förändrat hur de tänker. För mig visar det vilken enorm makt musik har över oss människor. 
 
Det innebär en enorm makt men också ett stort ansvar som artist?
-Jag har gjort ett personligt val: jag älskar att kommunicera med människor och jag är i ett lyckosamt läge där jag har en plattform och folk lyssnar på vad jag säger. Samtidigt känner jag att inte behöver inte säga något alls egentligen eller kommentera saker hela tiden, men när jag gör det så väljer jag att vara positiv snarare än negativ i det jag uttrycker. Varför inte välja ett bra sätt att uttrycka sig på och lyfta människor istället för att sänka dem? Jag kan känna att många musiker använder sin plattform för att raljera och peka på det dåliga hela tiden. Andra håller helt tyst och inte vill engagera sig alls.
 
Finns det teman och ämnen som ni inte vill lyfta eller skriva om?
-HALESTORM har aldrig varit ett politiskt band eller kommenterat religion. Det för mig är folks egna val. Jag vet att det händer mycket i USA just nu, men jag vill prata om saker som påverkar mig personligen och ämnen som jag känner att jag behärskar.
 
Idag släpps plattan och den går från att vara er ”bebis” till att bli gemene mans ägodel. Hur känns det?
-Jag är redo att släppa skivan, säger Joe och skrattar. Vi har arbetat med den under 1,5 års tid och spelat in runt 21-23 låtar totalt under den här tiden. Vi har levt med de här låtarna så länge och jag är nyfiken på folks reaktioner.
Vi skriver redan ny musik, det är kul att skriva och utvecklas framåt.
-För mig är det en blandning av nervositet och lättnad, berättar Lzzy. Jag har alltid haft svårt att ens spela våra demos för vänner och familj. Jag är typen som inte vill vara kvar i rummet då utan smyger ut! (skratt!). Jag är otroligt stolt över skivan, men det känns lite konstigt, det gör det. Det ska bli spännande och jag hoppas att fansen gillar den.
 
 
Text & foto: Henrik Halvardsson
 
 
 
 
 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.